+31 (0)85 0706688 info@theoffgridfactory.com

Batterijen

De opbrengst uit een duurzaam energiesysteem kan gedurende de dag sterk in aanbod variëren. Batterijen kunnen de overschotten opslaan en deze weer vrijgeven als de energievraag toeneemt. Zo kan de opgeslagen energie op een ander moment gebruikt worden, bijvoorbeeld als het avond is of als er weinig zoninstraling of wind is. De meeste batterijen hebben een autonomie van een paar uur tot één dag.

De periode dat de energie in een off-grid systeem opgeslagen kan worden varieert per toepassing. Er kunnen verschillende type batterijen gebruikt worden voor een duurzaam energiesysteem, hieronder zullen we enkele types bespreken. Wil je persoonlijk advies over welk type batterij geschikt is voor jouw toepassing? Neem contact met ons op via mail of telefoon, wij geven altijd binnen 48 uur een reactie.

Lithium-ion batterijen

Lithium-ion batterijen hebben een hoge energiedichtheid, weinig onderhoud nodig en een relatief lage zelfontlading. Dit type batterij is geschikt voor een snel fluctuerende energievraag en kan ook een tijdje leegstaan zonder dat er schade optreedt. Toch kunnen verschillende lithium batterijen van elkaar verschillen. Het hoeft niet per se het geval te zijn dat de ene batterij dan een lagere kwaliteit heeft dan de andere, maar kan simpelweg volgens andere specificaties opgebouwd zijn.
Een daarvan is de energieafgifte en energieopname van de batterij. Lithium batterijen zijn zeer geschikt om op korte termijn heel veel energie af te geven en op te nemen. Het kan daarom heel erg veel schelen als je een lithium batterij toepast wanneer je maar een klein deel van de dag instraling hebt op je zonnepanelen of aanbod hebt van wind.

Ook kan het ervoor zorgen dat de draaitijd van een generator korter hoeft te zijn, waardoor het in een autonoom off-grid energiesysteem veel brandstof kan besparen. De fabrikant van een batterij heeft duidelijk voor ogen voor welke markt hij de batterij ontwerpt.
Gebruik je de batterij in een toepassing waar de energie op een redelijk rustige manier zal worden ontladen (zoals bijvoorbeeld bij een home storage systeem)? Dan kan soms ook worden volstaan met een type batterij die is ontworpen om zijn energie minder snel af te geven. Dit heeft uiteraard veel effect op de kosten voor de batterij, aangezien hij door de minder hoge ontwerpeisen goedkoper wordt. Wanneer er sprake is van een off-grid systeem waarbij in korte tijd veel energie uit de batterijen moet worden onttrokken, dan is het nuttig om een batterij te kiezen waarvan de interne opbouw zo is dat deze dat ook aankan.

Loodzuur batterijen

Loodzuur batterijen hebben over het algemeen lagere productiekosten en zijn robuust. Ten opzichte van de lithium batterijen hebben dit soort batterijen een groter volume en kunnen ze de energie minder snel afgeven. Ook kan de batterij minder diep worden ontladen. De batterij moet tevens met regelmaat compleet vol worden geladen, wat in een off-grid systeem of een home storage systeem soms lastig kan zijn. Wanneer je de batterijbank te lang in ongeladen toestand laat staan zal er sulfatering (slijtage) van de batterij ontstaan, waardoor je een deel van je batterijcapaciteit kwijtraakt. Het raadzaam een loodzuur batterij niet te diep te ontladen, aangezien dit de levensduur niet ten goede komt.

Bij onze autonome systemen adviseren wij de klant zoveel mogelijk om te zorgen voor een lange levensduur van het off-grid systeem. Tevens proberen we door middel van een monitoringsysteem een zo lang mogelijke levensduur van het systeem te bereiken. Loodzuur batterijen zijn er in verschillende soorten, wij zullen er een paar behandelen.

De AGM batterij

De afkorting AGM staat voor absorbed glass matt. De loodplaten worden gescheiden door dunne matstructuren. De batterij is zo ontworpen dat er een hoog contactoppervlak is, de batterij kan daarmee zijn energie relatief snel afgeven. AGM batterijen worden relatief vaak toegepast bij starttoepassingen (bijvoorbeeld auto’s), maar ook in off-grid energiesystemen met hoge piekverbruikers kan de AGM batterij goed worden toegepast. Een nadeel van de AGM batterij is dat de batterij bij leegstand ook erg aan slijtage onderhevig is (sulfatering). Deze batterijen hebben een geringe zelfontlading en een langere levensduur dan de standaard loodzuur batterijen. De AGM batterij kan wel langer worden opgeslagen zonder bijgeladen te worden (ten opzicht van een normale loodzuur batterij) en is onderhoudsvrij. Daarnaast hoeft dit type batterij (in tegenstelling tot de natte loodbatterij) niet per se rechtop gemonteerd te worden, waardoor dit in de toepassing meer vrijheid geeft.

De gel batterij

Gel batterijen zijn ongeveer op dezelfde manier opgebouwd als de traditionele loodzuur batterijen, maar dan zonder gebruik van vloeistof. Ze bevatten in plaats daarvan een meer vaste gelsubstantie. Gel batterijen zijn afgesloten en daardoor onderhoudsvrij, ze hoeven dus net als de AGM batterij niet bijgevuld te worden. Dit kan in een autonoom off-grid energiesysteem erg praktisch zijn. Gel batterijen geven de energie iets minder snel af dan AGM batterijen en kunnen dus minder voor een toepassing met snelle energieafgifte worden gebruikt. Aangezien de accupakketten niet gassen kunnen ze ook goed binnen worden opgesteld.

De natte tractiebatterij

Bij een natte tractiebatterij zijn de cellen gevuld met een vloeibaar mengsel (elektrolyt) van zwavelzuur en water. Dit type batterij is relatief goedkoop en kan een hoge stroomsterkte aan. Daarnaast is dit type ten opzichte van andere batterijtypen relatief makkelijk te recyclen. Een nadeel van een natte batterij is dat het relatief zware batterijen zijn, alleen rechtop te monteren zijn en er lekgevaar kan optreden. Ze moeten ook regelmatig worden bijgevuld, dit type heeft dus aanzienlijk meer onderhoud nodig dan de andere types loodzuur batterijen. Voor off-grid systemen die binnen worden opgesteld is de batterij niet geschikt. De batterijen moeten worden geplaatst op een goed geventileerde plaats waar vrijkomende gassen tijdens het laadproces goed kunnen ontsnappen.

Heeft u vragen over bovengenoemde batterijtypes? De Off-Grid Factory kan als specialist al uw vragen beantwoorden en u helpen bij het maken van de keuze voor de juiste batterijset. Bel of mail ons op 085-0706688 of info@theoffgridfactory.com voor advies op maat.

Welke batterij is geschikt voor mij?