Mini-grid

Een minigrid (ook wel aangeduid als een microgrid), is een energiesysteem voor kleinschalige elektriciteitsopwekking (10 kW tot 10 MW). Een minigrid kan een beperkt aantal gebruikers van energie voorzien via een gekoppeld distributienetwerk dat onafhankelijk kan functioneren van het energienet. De duurzaam opgewekte energie (zon of wind) wordt ofwel direct geleverd aan de gebruikers ofwel opgeslagen in een gezamenlijk batterijpakket. Het voordeel van een minigrid ten opzichte van een enkel off-grid systeem is dat het een groter vermogen heeft, dus zeer geschikt is voor bedrijven die meer power zoeken. 
Een smart grid is een elektriciteitssysteem dat in twee richtingen energie kan transporteren en communiceert via het internet. Door de online communicatie kan de vraag en aanbod beter op elkaar worden afgestemd. Hierdoor ontstaan er minder pieken in het elektriciteitsnet.
Een smart grid bestaat uit controllers, computers, telecommunicatie en andere apparaten die met elkaar communiceren. Deze technologieën communiceren ook met het grid om te reageren op de veranderingen binnen het elektriciteitsnet. Het verschil tussen een minigrid en een smart grid is de communicatie tussen de elektriciteitscomponenten. Alle componenten van een smart grid zijn met elkaar verbonden via het internet waardoor er snel gereageerd kan worden op vraag en aanbod. Bij een mini-grid is er geen sprake van online communicatie. De energie die opgewekt wordt kan direct worden gebruikt of opgeslagen worden in een lokaal batterijpakket. 
De Off-Grid Factory heeft jarenlange ervaring met het adviseren en ontwerpen van minigrids, zowel in Nederland als internationaal. Wij denken graag met u mee! Benieuwd wat we voor u kunnen betekenen? Bel of mail ons vandaag nog. 
Enkele referentieprojecten
  • Smart-grid African village

    The Factory group supplied a complete electrification system for Eosol SARL in the village of Befandefa, Madagascar. With almost 2.000 full load hours of sun a year one of the highest solar radiation regions in the country, which makes solar very competitive towards diesel fuels. Dependency on fuel from an 8 hour drive to the…

  • Solar-battery system with smart-grid (Africa)

    The Factory Group supplied a complete Electrification system for Eosol SARL in the village of Andavadoaka, Madagascar. With almost 2.000 full load hours of sun a year one of the highest solar radiation regions in the country, which makes solar very competitive towards diesel fuels. Dependency on fuel from an 8 hour drive to the…

Op zoek naar een betrouwbare energiepartner?

Wij denken graag met u mee!