Tiny House

Energiesysteem tiny house

Een tiny house hoeft niet altijd te worden uitgerust met een batterijpakket, soms is er op de locatie waar de tiny house neergezet wordt voldoende (net)stroom aanwezig en kan de woning worden aangesloten op het centrale net, de woning is dan on-grid. Uiteraard kan de woning dan worden voorzien van zonnepanelen. De energie uit de zonnepanelen kan allereerst worden gebruikt voor het eigen verbruik in de woning.

Ook is het mogelijk het overschot aan opgewekte zonne-energie terug te leveren aan netwerk waarop de woning is aangesloten. Dit is echter niet altijd toegestaan of wenselijk. Voor die situaties heeft de Off Grid Factory speciale systemen om het terugleveren van de overcapaciteit aan zonne-energie te voorkomen. Heb je te maken met een dergelijke situatie en ben je op zoek naar een passend systeem, neem dan gerust contact op met ons team. Dan kijken we samen naar de beste oplossing voor jouw situatie. Bel of mail ons op 085-0706688 of info@theoffgridfactory.com voor advies op maat.

Welke oplossing past bij mij?

Geen koppeling met energienet

Heb je geen koppeling met een centraal grid (energienet) of is de aansluiting onvoldoende krachtig? Dan zou een batterijpakket een oplossing kunnen zijn. Bij de afwezigheid van een netaansluiting is het zaak te kijken naar alternatieve manieren voor het opwekken van energie. Enkele manieren daarvoor zijn het gebruik van zonnepanelen, een windmolen, hydropower, brandstofcellen of een generator.

Generator

Het gebruik van een generator heeft als voordeel dat de aanschafprijs relatief laag is, je hebt na het vullen van de generator met brandstof meteen energie. Het nadeel van een generator is de milieuvervuiling, geluidsoverlast, extra onderhoud dat de generator nodig heeft en uiteraard ook de brandstofkosten en de aanvoer daarvan. In sommige gevallen kan de generator een oplossing zijn om te dienen als aanvulling, toch proberen wij het gebruik ervan zoveel mogelijk te voorkomen vanwege bovengenoemde nadelen.

Zonnepanelen

Het plaatsen van zonnepanelen op een tiny house heeft veel meer voordelen. Zonnepanelen kunnen vaak goed in het ontwerp van het tiny house worden opgenomen. Op dagelijkse basis kan er daarmee prima worden voorzien in het energiegebruik; het overschot aan opgewekte energie kan worden opgeslagen in een batterijpakket en op een ander moment op de dag worden gebruikt. Uiteraard hebben bewolkte dagen veel invloed op de opbrengst; ook voor die dagen kan voor de energievoorziening gebruik gemaakt worden van het batterijpakket.

Windenergie

Hoe noordelijker je komt op de aarde, hoe lager de zon staat in de winter. Hierdoor zal de prestatie van de zonnepanelen in de winter veel lager zijn dan in de zomer. Als er gedurende deze dagen ook nog eens geen of weinig zon aanwezig is, zal de opbrengst zeer laag of soms zelfs verwaarloosbaar zijn. Voor die dagen zul je óf je gebruik moeten aanpassen óf een alternatieve vorm van opwekking moeten hebben, bijvoorbeeld windenergie.

Voor het opwekken van windenergie is de vrije aanstroom van wind naar de windmolen erg belangrijk. Sta je met je tiny house in het bos, dan is energie opwekken met wind zeer moeilijk; de bomen zullen de aanstroom van wind blokkeren. Ook is het zinvol zoveel mogelijk de hoogte in te gaan met de windmolen; hoe hoger, hoe beter de windsnelheid en daarmee de opbrengst uit de windmolen. Het voordeel van kleine windoplossingen is dat het een aanvulling kan zijn op energie uit zon. De nadelen zijn de relatief hoge kosten, het geluid (windmolens kunnen behoorlijk veel geluid maken) en het benodigde onderhoud. Wil je meer weten over een kleine windoplossing? Vul gerust het contactformulier in.

Brandstofcel met bio ethanol

Het gebruik van een brandstofcel met bio ethanol zullen we als vorm van opwekking niet behandelen wegens het feit dat de opbrengsten voor deze toepassing te laag zijn en de kosten (vaak) te hoog.

Advies op maat

Benieuwd welke oplossing voor jouw tiny house het meesy geschikt is? Bel of mail ons op 085-0706688 of info@theoffgridfactory.com voor advies op maat.

Welke batterij heb ik nodig?

Er kunnen verschillende batterijen/accu’s gebruikt worden voor een duurzaam energiesysteem. Benieuwd naar de mogelijkheden en voor- en nadelen van de verschillende types? Lees dan verder op onze pagina met informatie over batterijtypes.

Enkele referentieprojecten
 • Off-grid energy system for tiny house

  In June 2019, we delivered a complete off-grid energy system for a tiny house in Noord-Brabant. The systems contains a 5kW inverter and 2 strong lithium-ion batteries of 3.2kWh and can function completely off the grid. Because of the limited space on the roof, we installed 6 solar panels with a high power of 320…

 • Tiny house in the dunes

  A more simple and autonomous life, that was the wish of Steven when he decided to take the step to live in a tiny house. Tiny houses are small, moveable houses of no more than 50 square meters that are used as a complete home. Steven contacted the Off-Grid Factory for a tailor-made sustainable energy…

 • Remote monitoring energy system

  The Off Grid Factory offers remote monitoring and control of energy systems. We receive, for example, data about the load current of batteries and about the amount of energy produced by the solar panels or windmill(s). By knowing these data we can help and advice our clients fully and in time, which ensures a sustainable…

 • Tiny house

  Off-Grid Factory made an energy calculation for the beautiful custom built, ecological and self-sustainable Bed & Breakfast The Tiny Inn. Tiny houses are an upcoming trend in the Off Grid housing. The owner Annabelle is a very creative girl who was grown up on a rural location in Portugal, “when I was young energy was…

 • Off-grid holiday house

  For several holiday houses, the Off-Grid Factory delivered a 3.5 kw standard system that has been designed for 100% charge by solar. Holiday houses are normally located on positions where access to grid is not possible ore limited. For this client we delivered a 3.5 kw standard system including a gel battery pack. This system…