+31 (0)85 0706688 info@theoffgridfactory.com

Netgekoppeld systeem met opslag of teruglevering

Het veelgebruikte netgekoppelde PV systeem werkt als volgt: bij voldoende instraling van de zon zal je huishouden direct draaien op de door de zonnepanelen opgewekte elektriciteit. Als je meer elektriciteit nodig hebt dan je eigen systeem op dat moment kan genereren, dan springt het energiebedrijf automatisch bij: je krijgt extra elektriciteit aangeleverd. Op het moment dat er meer elektriciteit wordt opgewekt dan nodig is, dan wordt dat automatisch teruggeleverd aan het elektriciteitsnet (tegen het op dat moment geldende stroomtarief van uw leverancier, dit kan dus fluctueren). Het net functioneert bij een netgekoppeld systeem als het ware als een accu.
Vanaf 2014 geldt in Nederland een salderingsgrens, deze is voor iedereen anders. Het is de hoeveelheid energie die je van het energiebedrijf geleverd hebt gekregen. In de rekensom voor salderen geldt deze hoeveelheid energie als grens. Je kunt dus nooit meer salderen dan de hoeveelheid energie die je zelf geleverd hebt gekregen. Het is daarom uit financieel oogpunt niet aan te raden meer zonnepanelen te installeren dan je nodig hebt om je eigen jaarlijkse stroomverbruik mee op te wekken.

Om ervoor te zorgen dat de stroom daadwerkelijk verrekend wordt, moet de stroommeter bij een negatief stroomverbruik wel kunnen terugdraaien. Het is dus van essentieel belang dat je checkt of je beschikt over een geschikte meter. Door de salderingsregeling is het in Nederland als particulier erg aantrekkelijk om te investeren in zonnepanelen. Door de 1-op-1-verrekening kun je door het salderen in gemiddeld zeven jaar je investering terugverdienen.

Bij een netgekoppeld systeem is het van belang om je jaarlijkse en dagelijkse energieverbruik goed in kaart te brengen. Welke apparaten gebruik je en wanneer? Als je dit weet, kun je ervoor zorgen dat de stroom die opgewekt wordt door de zonnepanelen direct gebruikt kan worden. Zo kun je bijvoorbeeld de wasmachine laten draaien als de zon schijnt in plaats van ’s avonds. Dit zorgt ervoor dat je de duurzame zonne-energie optimaal gebruikt en je zo min mogelijk elektriciteit van het net nodig hebt.

Heb je vragen over netgekoppelde systemen of wil je weten of een dergelijk systeem geschikt is voor jouw situatie? Neem dan contact op via info@theoffgridfactory.com of 0850706688.

Laatste nieuws

Vacature: Service Engineer

Vacature: Service Engineer

Gezocht: enthousiaste en ondernemende techneut The Off-Grid Factory is een jong bedrijf dat duurzame (off-grid) energiesystemen ontwikkelt en installeert. Onze klanten zitten overal, van Drenthe tot Afrika. De systemen variëren van mini-grids tot slimme...

read more
Glas glas panelen versus traditionele zonnepanelen

Glas glas panelen versus traditionele zonnepanelen

Glas-glas panelen zijn sinds een paar jaar in opkomst, maar wat is nou eigenlijk het voordeel van dit soort panelen in vergelijking met de traditionele zonnepanelen? De glas-glas zonnepanelen hebben in plaats van een achterkant van kunststof folie (zoals bij de...

read more
Off-Grid Factory genomineerd voor internationale prijs

Off-Grid Factory genomineerd voor internationale prijs

De Off-Grid Factory leverde het energiesysteem voor het huis van Selficient; een uniek bouwconcept ontwikkeld door studenten van Hogeschool Utrecht. Niet alleen is het een zelfvoorzienend huis (door zelf gegeneerde zonne-energie te gebruiken), maar is het ook modulair...

read more

Vragen of persoonlijk advies?

Bel of mail ons gerust voor meer informatie over netgekoppelde systemen, wij denken graag met u mee!