+31 (0)85 0706688 info@theoffgridfactory.com

Projecten

Off-grid bijenmonitor

Bijen leveren een belangrijke bijdrage aan onze samenleving. Bestuiving door insecten is noodzakelijk voor meer dan 75% van de voedingsgewassen. Bijensterfte neemt wereldwijd en in Nederland de afgelopen 10 jaar alarmerend toe. Wilde bijensoorten en hommels verdwijnen in hoog tempo en honingbijen kampen met verhoogde wintersterfte, ziekten en verkorte levensduur van de koninginnen. Tijd voor actie!

De software-engineers van Triple wilden met hun technologische kennis graag helpen en plaatsten twee bijenkasten op het dak van hun pand. In de kasten maakten ze een geavanceerd systeem om de bijenpopulaties te monitoren en via een online platform in de gaten te houden. Op deze manier kunnen er waardevolle gegevens verzameld worden die gebruikt kunnen worden bij initiatieven om de bijensterfte een halt toe te roepen. Via de site www.wearebees.com is het verloop van de temperatuur en vochtigheid in de kasten goed te zien. Ook telt het systeem hoeveel bijen er in en uit de kast gaan en geeft zo een goed beeld van het verloop van de populatie.

De Off-Grid Factory heeft de interface geprogrammeerd waarmee het bijenmonitoringssysteem uitgelezen kan worden. Via een Arduino (opensource-computerplatform bedoeld om microcontrollers eenvoudig te maken) ‘praten’ de tools in de bijenkasten met de cloud, zodat de gegevens continu bijgehouden kunnen worden. Om het gehele systeem van stroom te voorzien, heeft de Off-Grid Factory daarnaast twee zonnepanelen, een kleine windmolen en een systeemkast met o.a. een Mastervolt batterijset geplaatst om het systeem dag en nacht draaiend te houden.

Triple is een veelzijdig IT-bedrijf in Alkmaar dat met technologische, vooruitstrevende producten en diensten de online en mobiele strategie van topmerken ondersteunt. Ze maken apps (o.a. voor MyVodafone, RTL XL, Videoland, Buienradar, LINDA.tv), en doen virtual reality, artificial intelligence en video.

Zelf de ontwikkeling van de Triple-bijen in de gaten houden? Volg hier LIVE de bijen!

Energiesysteem:
Batterijpakket: 2x Mastervolt AGM batterijpakket 12/55
Solar regelaar: Mastervolt MPPT SCM-25
Zonnepanelen: 2x 270Wp
Windmolen: Air 30 – 24 Volt

Hardware monitor bijenkasten:
Cisco ws-c2960 switch
Axis P1245 camera
Arduino Uno Rev3 – DIP Version Development-board ATMega328
Proto-Screwshield (Wingshield) R3 Kit for Arduino
Arduino Ethernet shield 2 with PoE module

Sensors:
Electret Microphone Amplifier – MAX9814 with Auto Gain Control
Adafruit Sensiron SHT31-D Temperature & Humidity Sensor Breakout

BeeCounter:
1x PCB
3x Shift register
3x Resistance network 100kΩ 1x Resistance network 47Ω
1x Resistance network 100Ω
24x IR Detector
13x Pinheaders